Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Το Ποντικονήσι



«Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι…»
Ένας καταπράσινος βράχος, καταμεσής της θάλασσας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Το θρυλικό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που μπορείς μεν να θαυμάσεις αλλά απαγορεύεται να τα αγγίξεις.

Ως φυσικό μουσείο απαγορεύεται στο έδαφος του η παραμονή και η βόλτα των επισκεπτών, προκειμένου να μην καταστραφεί το παρθένο περιβάλλον. Αν επιμένετε να το επισκεφθείτε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η στάση θα είναι ολιγόλεπτη και κάτω από την αυστηρή επιτήρηση των φυλάκων. Εκτός κι αν είστε τυχεροί και βρίσκεστε στην Κέρκυρα στις 6 Αυγούστου, όταν γιορτάζει το μοναστήρι, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, και το επισκεφθείτε για προσκύνημα. Είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που επιτρέπεται η πρόσβαση στο εσωτερικό του. Το μοναστήρι, βυζαντινού ρυθμού, αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι.

Στο Ποντικονήσι μπορείτε να φτάσετε, μόνο καλοκαίρι, με βάρκα ή με καϊκάκι από το κοσμοπολίτικο Κανόνι, απ’ όπου εξάλλου η θέα που προσφέρει το καταπράσινο νησάκι είναι μαγευτική, από το νησάκι της Βλαχέρνας, που φιλοξενεί το ομώνυμο μοναστήρι καθώς και από το Πέραμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής, όπως ο μόλος, προκειμένου να δένουν με ασφάλεια τα καϊκάκια.

Το Ποντικονήσι, το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος. Ωστόσο οι λιλιπούτειες διαστάσεις του του έχουν επιφυλάξει μια εξαιρετική θέση στο μύθο. Στην Οδύσσεια του Ομήρου μαθαίνουμε ότι η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στο πολύπαθο ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη του πολυμήχανου Οδυσσέα. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα το οποίο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ο θεός Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε στον καταπράσινο βράχο που όλοι γνωρίζουμε.

ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ