Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Κρήνη Μπέμπο (Βαλιδέ Τζαμί)

   Στο Χάνδακα, από τον 16ο αιώνα και μετά, υπήρχαν αρκετές και ωραία διακοσμημένες κρήνες. Μια από τις πιο σημαντικές ήταν η Κρήνη Μπέμπο.


     Η Κρήνη Μπέμπο βρίσκεται στο Βαλιδέ Τζαμί, στη σημερινή πλατεία Κορνάρου. Ο πρώτος που κατόρθωσε να διοχετεύσει με υδραγωγείο νερό στο Χάντακα ήταν ο
ενετός Γενικός Προβλεπτής Κρήτης Gian Matteo Bembo, ο οποίος την έχτισε το 1552-1554. Η Κρήνη Μπέμπο, που πήρε το όνομα του κατασκευαστή της, έχει οικοδομηθεί εξ' ολοκλήρου από άσπρο μάρμαρο με στολίδι της ένα ακέφαλο άγαλμα, εντοιχισμένο στη μέση ακριβώς, έχοντας από δεξιά και αριστερά δύο κίονες και παραπλεύρως τα οικόσημα του Μπέμπο, του δούκα Αλβίζε Γκρίτι και των συμβούλων του. 







Το μεγάλο ακέφαλο άγαλμα είχε μεταφερθεί από την Ιεράπετρα. Άγνωστο πότε και για ποιους λόγους καθιερώθηκε ως θρησκευτικό σύμβολο κατ' αρχάς των Μουσουλμάνων και στην συνέχεια των Αφρικανών (Χαλικούτηδων) που ήρθαν στη Κρήτη κατά την περίοδο της Αιγυπτοκρατίας (1830-1840) πολλοί απ' αυτούς παρέμειναν στο νησί γι απολλές δεκαετίες ενώ άλλοι ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία.
Η πρόσοψή της αποτελείται από κολόνες και παραστάδες ρυθμού Αναγέννησης.Μπροστά υπάρχει μαρμάρινη λεκάνη, που αρχικά φαίνεται να ήταν σαρκοφάγος. Το αέτωμα της κρήνης αφαιρέθηκε παλιότερα και τοποθετήθηκε πάνω από την είσοδο του παλιού νεκροταφείου, δυτικά του εργοστασίου "Τάλως".


Δίπλα της είναι το σεμπίλ του Χατζή Ιμπραήμ αγά. Τα σεμπίλια ήταν δημόσιες κρήνες στο δρόμο, χτισμένες από επιφανείς Τούρκους, ώστε ο διψασμένος διαβάτης να βρίσκει πόσιμο νερό, να δροσίζεται και να μακαρίζει αυτόν που το έχτισε.
     Το πιο καλοχτισμένο και όμορφο σεμπίλ ήταν αυτό στην πλατεία Κορνάρου. Ο Χατζή Ιμπραήμ αγάς, που χρηματοδότησε το χτίσιμό του, αναφέρεται ότι επιθυμία του ήταν το καλοκαίρι να μεταφέρεται χιόνι από τον Ψηλορείτη, ώστε το σεμπίλ να προσφέρει κρύο νερό στους διψασμένους Ηρακλειώτες.